Chat operátori munka

Szeretnél chat operátorként dolgozni?

Milyen adottságokra van szüksége egy chat operátornak?

A chat operátori állások világa igencsak izgalmas lehet. Bizonyos adottságok megléte szükséges, hogy alkalmas legyél a hosszú órákon át történő csevegésre, de megéri: a munka számos érdekességet rejt, emellett szórakoztató is!

Nem kizárólag ügyfélszolgálatos munkák tartoznak ide. A chat operátorok lehetnek támogatók, foglalkozhatnak céges közösségi oldalak moderálásán, és bármilyen más, szöveges kommunikációval kapcsolatos területen.

Ebben a cikkben összefoglaljuk a chat operátori munkával kapcsolatos tudnivalókat.

Mi az a chat operátor?

A chat operátori munka során írásos üzeneteken keresztül beszélgetsz munkaadó céged ügyfeleivel. Szinte biztosan a felmerülő kérdésekre válaszolsz, ügyféltámogatást nyújtasz a cég szolgáltatásaival kapcsolatban vagy panaszokat kezelsz. Ezen felül lehetsz akár támogató, aki oktathat, felügyelhetsz közösségi profilokat, de bármilyen szöveges kommunikáción alapuló munkát is végezhetsz.

Hogyan lehetsz chat operátor?

Chat operátorként van pár alapkövetelmény, amit jó, ha észben tartasz. Ezek cégenként kicsit mások, de nagyrészt ezeket várják el: chat operátori területen szerzett tapasztalat, gyors gépírás, valamint egy szövegszerkesztő (pl Word) ismerete, mivel elvárhatják, hogy jegyzetelj chatelés közben.

Mindig az adott chat operátori állástól függenek az elvárt képességek és tudásszint. Ha másokat betanító operátor szeretnél lenni, akkor elvárás a jó kommunikációs készség. Ha viszont közösségi oldalak kezelése lesz a munkád, akkor ez talán kevésbé fontos, ahogy az egyéb programok ismerete sem létfontosságú. Sok türelemre lesz szükséged, mivel az írásbeli kommunikáció jóval lassabb és átgondoltabb, mint a szóbeli!

Íme a három legfontosabb adottság, amire szükséged lesz:

1. Gyors gépírás

A cshat operátori állásoknál minimum elvárás általában az, hogy percenként legalább 40 szót tudj írni. Ennek mindenképpen meg kell felelned, ha ilyen munkát végeznél. Egyszerűnek hangzik, de a gyakorlatban komolyan kell venni, mivel leginkább ezen múlik a sikered és teljesítményed. Hiába vagy kiváló kommunikációban, ha képtelen vagy gyorsan írni.

2. Kreatív válaszok

Ne mindig ugyanolyan válaszokat adj, legyél kreatív! Az életet élvezni kell, ennek egyik fontos összetevője a változatosság – ez érvényes erre a munkára is!

Chat operátorként gyors gondolkodásra lesz szükséged, mivel gyorsan ki kell találnod az aktuális helyzethez illő, lehetőleg szórakoztató válaszokat. Ennek szerepe, hogy minél tovább fenntartsd az ügyfelek érdeklődését és segíts a problémáik megoldásában. Fontos, hogy kérdés megválaszolása során ne csak egy sima választ adj nekik! A beszélgetés legyen könnyed és barátságos, így jobban érdekli a másik felet a mondanivalód.

Kreativitással profin és hatékonyan áthidalhatod az esetleges panaszok okozta problémákat és akadályokat is. Tudnod kell, hogyan találd meg gyorsan a megoldásokat, de az a minimum, hogy türelmesen és pártatlanul a megoldás vagy a probléma okának megértése felé tereld az ügyfeleket.

3. Legyél tisztában azzal, hogy mikor kell szünetet tartani vagy aznapra befejezni a munkát

Mint minden más munka során, itt is gyakran számíthatsz frusztráló helyzetekre. Képesnek kell lenned kezelni a mérges, bosszús ügyfeleket anékül, hogy más ügyfeleken vezetnéd le a feszültséget.

Soha nem szabad levezetned a feszültségedet egy – akár teljesen másik – ügyfélen.

Minden bizonnyal beletelik némi időbe, de semmiképpen sem szabad megsértődni, ha olyat kérdeznek, ami nem igazán tetszik neked. Semmi személyes nincs a dologban, mindig lesznek olyanok, akik ezredjére is megkérdezik ugyanazt vagy hibákat vétenek. Sose feledd, hogy ez egy kétirányú dolog: az ügyfeleknek is tiszteletben kell tartaniuk a chatablak másik oldalán ülő személyt!

Pontosan az ilyen frusztráló helyzetek miatt kell tisztában lenned vele, hogy mennyi időt tudsz egyhuzamban chatelni, illetve hogy mikor érdemes szünetet tartanod.

Chat operatori tavmunka

Mennyit keres egy chat operátor?

A chat operátorok átlagosan heti 100-200 € keresnek. Ez az elvégzett feladatoktól függ. Az is beleszámít, hogy napi hány órát dolgoztál, valamint a konkrét munkáltató cégtől, az általuk elvárt tapasztalattól vagy betanítástól is.

Gyakran üzenetenként kapnak juttatást. Ez azt jelenti, hogy minél több üzenetet ír az operátor, annál nagyobb lesz a fizetése is. Az ilyen munkáknál jellemzően 3-10€ között változó órabérre számíthatsz.

Tételezzük fel, hogy óránként 60 üzenetet tudsz írni és az üzenetenkénti juttatás 0.07€. Így óránként 4.2€-t kapsz. Nem hangzik túl soknak, de hatalmas előny, hogy a legtöbb cégnél szabadon dönthetsz arról, mikor szeretnél dolgozni.

Szóval tegyük fel, hogy 4 órát dolgozol reggel, délután barátokkal kikapcsolódsz, kondiba mész vagy gyerekeiddel töltöd az időt. Később, lefekvés előtt még 4 órát dolgozol. És ezt heti 6 napon át csinálod. Így 33,60€/nap * 6 nap, azaz 201,60€/hét a bevételed úgy, hogy te magad döntöttél végig a munkaidődről.

A Online Állás távmunka-lehetősége

A Online Állás olyan embereket keres, akik szívesen dolgoznának chates ügyfélszolgálatosként. Ügyfeleink online fantázia chat felületen ismerkednek. Ezeknek a gerincét pedig a szorgalmasan dolgozó alkalmazottak alkotják.

Az operátorok nemes munkát végeznek: magányos emberek ezreinek életét könnyítik meg azzal, hogy névtelenül beszélgethetnek olyanokkal, akikkel csak akarnakl.

Folyamatosan keressük csapatunkba a rátermett chat operátorokat. Annyit dolgozhatsz, amennyi épp jól esik – fizetésedet a beszélgetések száma alapján kapod.

Szinte mindenről beszélhetsz a partnereiddel: az olyan mindennapos témáktól kezdve, mint a sport, az időjárás, az álmok vagy fantáziálgatás, egészen a felnőtt tartalomig, bármivel találkozhatsz. Nyitottnak kell lenned az ügyfelekkel.

Chat operátorként ez vár rád:

  • 100%-os névtelenség (minden írásban történik, nincs kamera, sem hangos beszéd) 
  • Önállóan, teljesen rugalmas beosztással végezhető munka
  • Ha sokat dolgozol, többet kereshetsz
  • Segíthetsz olyanokon, akik magányosak és beszélgetőtársra vágynak

Érdekel az otthoni munkalehetőség, amit kínálunk? Nézd meg a részleteket és jelentkezz itt.

Miért érdemes neked is chat operátornak lenned?

Chat operátorként rugalmas munkaidőben dolgozhatsz, a világ minden táján lévő emberekkel kapcsolódva értelmet kap a munkád, ráadásul még fizetnek is ezért! A távmunka legnagyobb előnye a munkavállalók 40%-a szerint a rugalmas munkaidő.

Azonban munka közben mindenképpen gondoskodnod kell önmagadról is, hogy hatékonyabban dolgozhass, valamint meglegyen a munka-magánéleti egyensúly.

Semmiképpen ne hajszold túl magadat vagy dolgozd túl magadat chatelés közben, különben nem fogod sokáig bírni! Tudnod kell tehát, hogy mikor van szükséged szünetre, vagy mikor volt elég már aznapra a chatelésből.

Érdekelne chat operátori állás?

Ha olyan munkát keresel, aminek van értelme és haszna, bárhonnan és bármikor végezhető, akkor valószínűleg pont neked való ez az állás. Ezeknek az állásoknak verhetetlen rugalmasságuk van: akkor és annyit dolgozol, amennyit csak akarsz – feltéve, ha van internet-hozzáférésed a közelben.

A chat operátorok úgy találnak értelmet munkájukban, hogy más emberekkel létesítenek kapcsolatokat. Így érdekes módon fedezhetik fel saját érdeklődési területeiket és szenvedélyeiket, miközben még pénzt is kapnak a ledolgozott órákért. A chat operátorok nagyrészt írásban dolgoznak a munkaadó cégük weboldalán vagy alkalmazásán keresztül – tehát nem kell telefonon beszélni! Ráadásul korábbi munkatapasztalatot sem igényel az ilyen munka.